Грибний сезон у самому розпалі. Із двох тисяч видів, які ростуть в Україні, щонайменше півсотні – їстівні. Усі знають, що отруєння грибами небезпечне, натомість такі випадки трапляються доволі часто. Як уникнути біди та що робити, якщо все ж з’явилися ознаки отруєння.
Якщо Ви полюбляєте цю справу, то перше за все потрібно звернутися до професіонала, який піде з Вами в ліс і покаже, що можна класти у кошик, а що ні. Якщо ж такої можливості немає, то збирайте лише ті гриби, у яких Ви впевнені на 100%, а при мінімальному сумніві краще викинути. Та загрозу можуть становити не лише отруйні, а й звичайні, але зібрані при дорозі. Розповідає професійний грибник Сергій Жуков:
“Є гриби які ростуть біля доріг, їх не бажано збирати. Має бути бути відстань більше ніж 300 метрів, тому що гриби втягують всі хімічні і погані елементи. Тому краще збирати їх подалі від заводів, доріг і різних промислових об’єктів”.
Найкраще збирати гриби у Карпатському регіоні. Якщо ж людина отруїлася і Ви бачите перші ознаки, це може бути нудота, блювота, біль в животі, діарея і навіть галюцинації, то в жодному випадку не можна займатися самолікуванням. Розповідає інструктор курсів першої домедичної допомоги Григорій Мацишин.
“Треба негайно викликати швидку допомогу, не провокувати суху блювоту, а дати людині випити багато води. Для дорослого мінімум пів літри. Після, цього якщо блювоти не буде, то викликати її самостійно, промити шлунок і дочекатися приїзду медиків, при можливості випити сорбент або активоване вугілля”.
Те, як швидко з’являються ознаки отруєння залежить і від організму людини, і від виду гриба. Є гриби, після яких ознаки можуть проявитися через пів години-годину. А є такі, що проявляються через добу. Це наприклад, від найбільш небезпечного – блідої поганки. У такому випадку медикам дуже важко врятувати людину. Тому не потрібно легковажити, а уважно дивитися, що ви кладете у кошик і потім у каструлю.
Марта ЗАНЮК