Разом з Дарією Бурою, ведучою програм «Покоління сміливців» та «Люди» на радіо ПЕРШЕ, мандруємо на Різдво на Дніпропетровщину, у місто Кам’янське.
“Моє Різдво обмежувалось тільки нашою родиною. Дуже багато років, поки в родині всі були живі, ми з’їжджалися до батьків мого батька…Ми не в місті – в селі святкували”.
Спогади з дитинства – це величезна кількість страв, які готувала татова сестра. “Ти приїжджаєш, а там все париться, вариться, крутяться голубці”. Серед традиційних святкових наїдків – вареники, капуста, картопля, грибочка, риба.
“Потім воно трохи модернізувалось, якісь салати поз’являлись. Бабушка завжди казала, що ті всі модні городські поприїжджали і понаготовлювали тут”.
Кутя за святковим столом була обов’язковою. Готували її з пшениці, горішків, меду, маку. Починалась вечеря з куті і її треба було з’їсти хоча б ложку. А ще від Різдва і аж до Маланки дозволялось ворожити.
“Мені завжди на Різдво хотілось поїхати додому, до батьків…. А на війні, коли їздили на свята до хлопців, то вони створювати якусь свою атмосферу і ти не думаєш сильно, що стріляють….
Світла хочеться побажати – не тільки на Різдво, а, взагалі, протягом року, щоб люди цінували один одного і дослухалися один до одного…”
Фото: умовне